Nostalgisk på julekakefronten....

Jeg hadde en farmor som var verdens beste til å lage mat og bake kaker, men dessverre lever hun ikke lenger, men matminnene fra hennes hjem lever fortsatt.
Satt og funderte her om dagen på hvilke julekaker man kunne prøve å lage i år, da et minne dukket opp jeg ikke kunne gi slipp på. Min farmor laget nemlig noe som het "fyldt kjeks" som jeg husker jeg elsket som barn. Om jeg spørr min far, søster eller fettere får jeg samme svar, "å de kjeksene med rosa krem i midten som var så gode ! Ja de husker jeg ........ " Så i år må jeg bare få laget noen av disse kjeksene for å se om jeg kan mane frem et barndoms minne i mitt eget hus. Om ikke annet til ære for min avdøde farmor.
Oppskriften visste jeg hun hadde skrevet sirlig ned i en kokebok hun oppevarte i et skap på kjøkkenet, og boken har min kjære tante tatt vare på - så da var det bare å spørre om å få en kopi.

Min kjære tante synes det var flott at jeg ville ha, og sendte meg en scannet bilde av siden med oppskriften, og "ja" det er noe spesielt med håndskriften til en kjær farmor. En skikkelig slik  gammel-dame-håndskrift er det, men pen er den - ikke sant ?Oppskriften det er snakk om ser du øverst, og jeg tror jeg skal klare dette. Jeg har alltid vært i den tro at kjeksene er min farmors "oppfinnelse", men etter å ha Googlet "fylte kjeks", kom det opp både bilder og oppskrifter på slike. Så der brast den troen på at min farmor hadde sine helt egne kaker..... Forresten når jeg tenker meg om ble de nok i min farmors hus omtalt som "Tante Else kaker" hvilket er navnet på henne søster, så det med at det IKKE var min farmors oppskrift burde jeg skjønt allerde da...hi, hi, hi !

Kakene lages ved at man kjevler ut deigen og stikker ut kaker med en valgfri form. Min farmor laget alltid blomsterfasong på sine, og to og to kjeks ble satt sammen med deilig, klissete, rosa melisglasur mellom lagene. Jeg googlet litt og fant bildet av slike fyllte kjeks og her ser du dem....Dette er for meg snakk om et bilde som oser av nostalgi og gode barndomsminner. Har ikke tallet på hvor mange slike blomsterkjeks jeg har spist opp gjennom barndommen, men at det er MANGE det er sikkert og vist. Så nå er det opp til meg å få prøvd ut denne oppskriften for å se om smaken fortsatt er like god. Med min farmors oppskrift på benken ved siden av meg tror jeg nok at det skal gå bra......;o)

6 kommentarer

23.10.2010 kl.14:53

naam :)

Helene & Espen

23.10.2010 kl.14:56

jeg er fast leser av bloggen din og jeg syns den er så fin :D sorry at jeg ikke har kommentert tidligere, men skal begynne med det :)

kommenter gjerne tilbake!

anngjertrud

23.10.2010 kl.15:01

tidlig ute :D

harmonica

28.11.2010 kl.18:35

Disse kjeksa må jeg jo bare prøve. De så supersøte og gode ut. Og slike blomsterformer har jeg fra før av(til pepperkakene), så da er det vel bare å bake...

Så godt med slike gamle minner fra barndommen. Og jeg syns du skal fortsette å leve i den tro at det er din farmors oppskrift jeg...

Janet

14.12.2010 kl.11:12

Hei. De kakene så helt fantastiske ut.

Men jeg ser ikke helt hva det står: rør konditorfargen ut i litt....?

Og hvordan lager man egentlig deigen? Det tørre først? Eggedosis?

Håper du vil svare, for disse vil jeg jammen prøve meg på.

Janet

17.12.2010 kl.20:42

Tusen hjertelig takk for langt og utfyllende svar. Selvfølgelig er det slik det skal gjøres. Hørtes logisk ut egentlig. Men godt å få det bekrefta, hvis ikke blir jeg så usikker og klarer ikke å begynne. Så nå får jeg se om jeg får tid før jul til å prøve meg på disse her.

Ha en nydelig helg og jul! Og takk igjen :)

Skriv en ny kommentar

Ingveig

Ingveig

47, Horten

Kategorier

Arkiv

hits