Tapasoppskrifter om du vil ha.......

Jeg er en ivrig hobbykokk og det triveligste jeg vet om sommeren er å lage tapas (småretter) og samle gode venner til en hyggelig aften på verandaen - om været tillater da ...! Tenkte kanskje noen av dere matglade der ute ville ta del i noen av mine favoritt tapasoppskrifter. Jeg kan trygt anbefale dem alle sammen. Hvilke jeg velger å lage avhenger av hvilke råvarer jeg har tilgjengelig, og hva jeg har lyst på. Noen ganger er det enkle retter som fersk foccacia og grillede scampi og hjemmelaget aioli (hvitløksmasjones). Andre ganger lager jeg "the lot" og disker opp med utallige retter både i boller og på fat. En ting som ALLTID må stå på bodet er nybakt, italiensk foccacia. Og her kommer min favorittoppskrift:

ITALIENSK FOCCACIA

1 kg mel
1 egg
2 dl olivenolje

½ finhakket rødløk

2 fedd hakket hvitløk

1 ss sukker

2 pk tørrgjær

2 ts salt

1 ts paprikapulver

1 ss oregano

6 dl lunket vann

1 ss grovt salt

 Bland mel, egg, salt, sukker, gjær, paprikapulver, halvparten av rødløken og 1 dl olivenolje i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rør sammen. Deigen skal være ganske "løs", men ikke flytende. Hev i 45 minutter. Skrap deigen over i en langpanne dekke med bakepapir. Klem deigen utover så den dekker hele formen. Prikk bunnen med fingrene, dryss over resten av rødløken, hvitløken og oreganoen. Helle over resten av oljen, dryss på havsalt og la den heve i 20 minutter. Prikk med fingrene igjen og stek den på 200 grader i ca. 25 minutter til den blir gyllen og sprø på toppen. Toppingen på denne kan varieres i det uendelige - man kan smøre på pesto, strø på oliver, chilli eller ost. Mulighetene er uante det er bare å slippe fantasien løs.
Mmmmm - blir ikke bedre enn dette ;o)

bread6

En annen klassiker som alltid på må bordet er hjemmelaget hvitløksmasjones - Aioli. Og her er en enkel oppskrift som alle klarer å lage. Det viktigste er at man til å begynne med sper med små, små mengder olje slik at det hele ikke skiller seg. Har man laget majones en gang så vet man hvor viktig dette momentet er. Men her er i alle fall min oppskrift på aioli.

AIOLI - Hvitløksmajones

3 eggeplommer

½ ts salt

Hvit eller svart pepper

4-6 små hvitløksbåter

Saften av en halv sitron

4 ½ dl nøytral olje (ikke olivenolje - det blir alt for sterk smak)

 

Kjør eggeplommer, salt og presset hvitløk i en hurtigmikser, eller rør det godt i sammen i en bolle. Rør inn oljen i en tynn stråle litt etter litt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Kan gjerne lages dagen før den skal benyttes.


aiolli

En annen klassiker er denne - pesto !

PESTO

1 potte fersk basilikum

40 gr. ristede pinjekjerner

1 dl flat fersk persille

4 små fedd hvitløk

1 ¼ dl olivenolje

100 gr nyreven parmesan

salt og pepper

Ha basilikum, persille, pinjekjerner, hvitløk, parmesan og olivenolje i en hurtigmikser. Kjør alt sammen ved høy hastighet i ca. 1 minutt. Smak til med salt og pepper.


pestogenovesesaucedop

Inget tapasbord er komplett uten noen skiver med fristende brushetta. Her er valgmulighetene for topping uendelige, men jeg liker den klassiske med tomater.


BRUSCHETTA 

8 store modne tomater (helst plomme)

4 små fedd hvitløk

salt og pepper

3 dl olivenolje

3 ss hakket, fersk basilikum

4 store skiver landbrød

 

Skjør tomatene i store biter og bland med hakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og sett til avkjølig i minst to timer. Skjær stykker med brød og rist dem. Ha basilikum i tomatblandingen og fordel jevnt utover brødet.


bruschettamedtomater

Flere lekkerbisker som trygt kan anbefales. Disse må bare prøver dem. Super enkle å lage og så gode.....


ASPARGES OG SKINKERULLER

12 skiver prosciutto

24 aspargestopper

100 gr smeltet smør

60 gr reven parmesan

frsik muskat, revet

1 sitron

Forvarm ovnen til 180 grader. Skjær alle prosciuttoskivene i to på langs. Skjær aspargesen i ca. 9 cm biter. Forvell disse raskt i kokende, lettsaltet vann. Klapp dem tørre. Pensle med smeltet smør og rull dem i revet parmesan. Snurr en skinkeskive rundt hver aspargesbit.  og legg dem side ved side i en smurt ildfast form. Kun et lagt etter hverandre. Strø på resten av parmesanen, revet muskatt og nykvernet sort pepper. Stekes i ca. 7 minutter. Press litt sitron over og server straks.


asparagusserrano0001

Og ti sist mine aller største favoritter - spanske kjøttboller. Omfattende oppskrift kanskje, men de er faktisk ikke så vanskelig å lage......

SPANSKE KJØTTBOLLER

250 gr kjøttdeig

2 ss strøkavring

1 egg

2 ss hakket persille

1 fedd hvitløk

25 gr pinjekjerner

salt og pepper

1 ss olivenolje

 

Saus:

1 rød paprika

1 ss olivenolje

1 loff skive

30 gr mandler

1 ts chilipulver

1 fedd hvitløk

1 tomat

½ ts paprikapulver

½ ts pepper

2 ss rødvinseddik 

Bland kjøttdeig, kavring, egg, persille, hakket hvitløk og hakkede pinjekjerner. Smak til med krydder. Rull små boller av farsen og stek dem i olje på middels varme. Sausen lages ved å varme opp oljen i en stekepanne, og stek brødet gyllent på begge sider. Skåld mandlene og hakk dem. Press hvitløken. Bruke en kjøkkenmaskin til å blande alt sammen. Sausen kan serveres varm eller kald.


meatballs

Og ellers fyller jeg bordet med god salat og gode oliver og annet snadder.......

01aug07 004

Og til dessert - kanskje sjokoladekake og jordbær med is ??

20mai07 032

Vel bekomme - det er servert !

12 kommentarer

HildeS

22.06.2008 kl.23:22

mmmmm, dette såg godt ut.Me skal ha spleisetapas i sommar så desse oppskriftene kom som sendt fra himmelen. Tusen takk:)

monica

23.06.2008 kl.00:22

dette så bare sååå godt ut!! Det må jeg prøve å lage en dag jeg skal ha venninner på besøk!!

Rosa

23.06.2008 kl.11:53

Åh, dette såg utruleg godt ut! Fekk lyst å invitere til tapsfest med det samme *kopierer og lagrar på PC'en til seinare bruk*God veke til deg!

Elisabeth

23.06.2008 kl.17:09

Hei!Dette så bare helt herlig ut. :-) Jeg var på kokkekurs på en restaurant forrige onsdag hvor vi laget tapasretter under kyndig veiledning. Kjempemorsomt og nydelig mat. :-)Ha en fin sommer i sør! Det regner i Bodø så St. hansaften blir nok feiret innendørs i kveld. :-)Klem E

Veslemøy

23.06.2008 kl.19:29

Så gøy med oppskrifter da! Og akkurat slike ting jeg liker... og herlige bilder. :-)

Synnøve

27.06.2008 kl.13:22

Hei hei! Takk for koselig kommentar hos meg :) Mmmm, så deilig mat og herlige oppskrifter! Skal ta vare på et par av disse, lager tapas med ujevne mellomrom, det er jo så godt...! Pleier også å lage bruschetta og egne kjøttboller, er litt ekstra arbeid ja, men så inmmari verdt det! :) Asparges og pesto skal jeg prøve tror jeg... Ha en fin helg! Synnøve

Rosa

28.06.2008 kl.08:33

Åh, så herlig ut! Spesielt jordbær og sjokoladekake..mmm!Spiser ikke mye av dette, tåler ingen ting for tida omtrent, og har lyst på så myyyye! Så får spise med øyenene her og være fornøyd med det for øyeblikket;)To Rosa her ser jeg, ikke jeg som har kommentert over altså;)God helg og fine sommerdager til deg og dine :)

whenigrowup

29.06.2008 kl.17:35

Mmm. Mye av det så veeldig godt ut! :3

prinsesse elin

02.07.2008 kl.09:13

Hallo vennen.Nå er det lenge siden jeg har vært her. Ikke for jeg ikke har hatt lyst men jeg har hatt en låne maskin hjemme og den nektet å la meg komme inn på siden din. Nå er jeg tilbake på min gode gamle og her er jeg:O)Takk for hele menyen. Skal prøve ut et par retter her ja. Elsker ny og spennende mat. Ha en super duper dag. Masse klemmer fra Elin:O)

Koselig

06.07.2008 kl.15:28

Nam nam nam ... akkurat sånn mat som jeg liker!!! Vi bruker også å lage tapas her i gården :) Det er jo bare sååå godt!

Hanne Lona

26.03.2009 kl.22:40

Har nettop laget spanske kjøttboller for første gang. Kjempegodt!! Lurer på hvor mange personer oppskriftene er beregnet på? Vi skal lage tapas til 24 personer, har derfor 6 dobblet oppskiften, holder dette?

Tapas oppskrifter

09.11.2011 kl.11:44

Skal prøve ut et par retter fra oppskriftene dine ja. Prøv også gjerne noen av våre oppskrifter....

Skriv en ny kommentar

Ingveig

Ingveig

47, Horten

Kategorier

Arkiv

hits