Tapasoppskrifter om du vil ha.......

Jeg er en ivrig hobbykokk og det triveligste jeg vet om sommeren er lage tapas (smretter) og samle gode venner til en hyggelig aften pverandaen - om vret tillater da ...! Tenkte kanskje noen av dere matglade der ute ville ta del i noen av mine favoritt tapasoppskrifter. Jeg kan trygt anbefale dem alle sammen. Hvilke jeg velger lage avhenger av hvilke rvarer jeg har tilgjengelig, og hva jeg har lyst p. Noen ganger er det enkle retter som fersk foccacia og grillede scampi og hjemmelaget aioli (hvitlksmasjones). Andre ganger lager jeg "the lot" og disker opp med utallige retter bde i boller og p fat. En ting som ALLTID m st p bodet er nybakt, italiensk foccacia. Og her kommer min favorittoppskrift:

ITALIENSK FOCCACIA

1 kg mel
1 egg
2 dl olivenolje

finhakket rdlk

2 fedd hakket hvitlk

1 ss sukker

2 pk trrgjr

2 ts salt

1 ts paprikapulver

1 ss oregano

6 dl lunket vann

1 ss grovt salt

Bland mel, egg, salt, sukker, gjr, paprikapulver, halvparten av rdlken og 1 dl olivenolje i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rr sammen. Deigen skal vre ganske "ls", men ikke flytende. Hev i 45 minutter. Skrap deigen over i en langpanne dekke med bakepapir. Klem deigen utover s den dekker hele formen. Prikk bunnen med fingrene, dryss over resten av rdlken, hvitlken og oreganoen. Helle over resten av oljen, dryss p havsalt og la den heve i 20 minutter. Prikk med fingrene igjen og stek den p 200 grader i ca. 25 minutter til den blir gyllen og spr p toppen. Toppingen p denne kan varieres i det uendelige - man kan smre p pesto,str p oliver, chilli eller ost. Mulighetene er uante det er bare slippe fantasien ls.
Mmmmm - blir ikke bedre enn dette ;o)

bread6

En annen klassiker som alltid p m bordet er hjemmelaget hvitlksmasjones - Aioli. Og her er en enkel oppskrift som alle klarer lage. Det viktigste er at man til begynne med sper med sm, sm mengder olje slik at det hele ikke skiller seg. Har man laget majones en gang s vet man hvor viktig dette momentet er. Men her er i alle fall min oppskrift p aioli.

AIOLI- Hvitlksmajones

3 eggeplommer

ts salt

Hvit eller svart pepper

4-6 sm hvitlksbter

Saften av en halv sitron

4 dl nytral olje (ikke olivenolje - det blir alt for sterk smak)

Kjr eggeplommer, salt og presset hvitlk i en hurtigmikser, eller rr det godt i sammen i en bolle. Rr inn oljen i en tynn strle litt etter litt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Kan gjerne lages dagen fr den skal benyttes.


aiolli

En annen klassiker er denne - pesto !

PESTO

1 potte fersk basilikum

40 gr. ristede pinjekjerner

1 dl flat fersk persille

4 sm fedd hvitlk

1 dl olivenolje

100 gr nyreven parmesan

salt og pepper

Ha basilikum, persille, pinjekjerner, hvitlk, parmesan og olivenolje i en hurtigmikser. Kjr alt sammen ved hy hastighet i ca. 1 minutt. Smak til med salt og pepper.


pestogenovesesaucedop

Inget tapasbord er komplett uten noen skiver med fristende brushetta. Her er valgmulighetene for topping uendelige, men jeg liker den klassiske med tomater.


BRUSCHETTA

8 store modne tomater (helst plomme)

4 sm fedd hvitlk

salt og pepper

3 dl olivenolje

3 ss hakket, fersk basilikum

4 store skiver landbrd

Skjr tomatene i store biter og bland med hakket hvitlk. Smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og sett til avkjlig i minst to timer. Skjr stykker med brd og rist dem. Ha basilikum i tomatblandingen og fordel jevnt utover brdet.


bruschettamedtomater

Flere lekkerbisker som trygt kan anbefales. Dissem bare prver dem. Super enkle lage og s gode.....


ASPARGES OG SKINKERULLER

12 skiver prosciutto

24 aspargestopper

100 gr smeltet smr

60 gr reven parmesan

frsik muskat, revet

1 sitron

Forvarm ovnen til 180 grader. Skjr alle prosciuttoskivene i to p langs. Skjr aspargesen i ca. 9 cm biter. Forvell disse raskt i kokende, lettsaltet vann. Klapp dem trre. Pensle med smeltet smr og rull dem i revet parmesan. Snurr en skinkeskive rundt hver aspargesbit. og legg dem side ved side i en smurt ildfast form. Kun et lagt etter hverandre. Str p resten av parmesanen, revet muskatt og nykvernet sort pepper. Stekes i ca. 7 minutter. Press litt sitron over og server straks.


asparagusserrano0001

Og ti sist mine aller strste favoritter - spanske kjttboller. Omfattende oppskrift kanskje, men de er faktisk ikke s vanskelig lage......

SPANSKE KJTTBOLLER

250 gr kjttdeig

2 ss strkavring

1 egg

2 ss hakket persille

1 fedd hvitlk

25 gr pinjekjerner

salt og pepper

1 ss olivenolje

Saus:

1 rd paprika

1 ss olivenolje

1 loff skive

30 gr mandler

1 ts chilipulver

1 fedd hvitlk

1 tomat

ts paprikapulver

ts pepper

2 ss rdvinseddik

Bland kjttdeig, kavring, egg, persille, hakket hvitlk og hakkede pinjekjerner. Smak til med krydder. Rull sm boller av farsen og stek dem i olje p middels varme. Sausen lages ved varme opp oljen i en stekepanne, og stek brdet gyllent p begge sider. Skld mandlene og hakk dem. Press hvitlken. Bruke en kjkkenmaskin til blande alt sammen. Sausen kan serveres varm eller kald.


meatballs

Og ellers fyller jeg bordet med god salat og gode oliver og annet snadder.......

01aug07 004

Og til dessert - kanskje sjokoladekake og jordbr med is ??

20mai07 032

Vel bekomme - det er servert !

12 kommentarer

HildeS

22.06.2008 kl.23:22

mmmmm, dette sg godt ut.Me skal ha spleisetapas i sommar s desse oppskriftene kom som sendt fra himmelen. Tusen takk:)

monica

23.06.2008 kl.00:22

dette s bare s godt ut!! Det m jeg prve lage en dag jeg skal ha venninner p besk!!

Rosa

23.06.2008 kl.11:53

h, dette sg utruleg godt ut! Fekk lyst invitere til tapsfest med det samme *kopierer og lagrar p PC'en til seinare bruk*God veke til deg!

Elisabeth

23.06.2008 kl.17:09

Hei!Dette s bare helt herlig ut. :-) Jeg var p kokkekurs p en restaurant forrige onsdag hvor vi laget tapasretter under kyndig veiledning. Kjempemorsomt og nydelig mat. :-)Ha en fin sommer i sr! Det regner i Bod s St. hansaften blir nok feiret innendrs i kveld. :-)Klem E

Veslemy

23.06.2008 kl.19:29

S gy med oppskrifter da! Og akkurat slike ting jeg liker... og herlige bilder. :-)

Synnve

27.06.2008 kl.13:22

Hei hei! Takk for koselig kommentar hos meg :) Mmmm, s deilig mat og herlige oppskrifter! Skal ta vare p et par av disse, lager tapas med ujevne mellomrom, det er jo s godt...! Pleier ogs lage bruschetta og egne kjttboller, er litt ekstra arbeid ja, men s inmmari verdt det! :) Asparges og pesto skal jeg prve tror jeg... Ha en fin helg! Synnve

Rosa

28.06.2008 kl.08:33

h, s herlig ut! Spesielt jordbr og sjokoladekake..mmm!Spiser ikke mye av dette, tler ingen ting for tida omtrent, og har lyst p s myyyye! S fr spise med yenene her og vre fornyd med det for yeblikket;)To Rosa her ser jeg, ikke jeg som har kommentert over alts;)God helg og fine sommerdager til deg og dine :)

whenigrowup

29.06.2008 kl.17:35

Mmm. Mye av det s veeldig godt ut! :3

prinsesse elin

02.07.2008 kl.09:13

Hallo vennen.N er det lenge siden jeg har vrt her. Ikke for jeg ikke har hatt lyst men jeg har hatt en lne maskin hjemme og den nektet la meg komme inn p siden din. N er jeg tilbake p min gode gamle og her er jeg:O)Takk for hele menyen. Skal prve ut et par retter her ja. Elsker ny og spennende mat. Ha en super duper dag. Masse klemmer fra Elin:O)

Koselig

06.07.2008 kl.15:28

Nam nam nam ... akkurat snn mat som jeg liker!!! Vi bruker ogs lage tapas her i grden :) Det er jo bare s godt!

Hanne Lona

26.03.2009 kl.22:40

Har nettop laget spanske kjttboller for frste gang. Kjempegodt!! Lurer p hvor mange personer oppskriftene er beregnet p? Vi skal lage tapas til 24 personer, har derfor 6 dobblet oppskiften, holder dette?

Tapas oppskrifter

09.11.2011 kl.11:44

Skal prve ut et par retter fra oppskriftene dine ja. Prv ogs gjerne noen av vre oppskrifter....

Skriv en ny kommentar

Ingveig

Ingveig

47, Horten

Kategorier

Arkiv

hits